Zihinsel Yetersizlik

image

Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Eğitim, önceden belirlenmiş amaçlara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkinliklerdir. Ayrıca eğitim, bireylerin, toplumun normlarını, standartlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. Bireyin yaşadığı toplum içinde değeri olan yetenek ve diğer davranış biçimleri geliştirdiği süreçlerin tamamı eğitim aracılığıyla edinilir.

 Tüm bireyler gibi zihinsel yetersizliği olan bireylerin de aynı aşamalardan geçmeleri söz konusudur. Ancak zihinsel yetersizliği olan bireylerin tüm bu aşamalarda yaşıtlarından daha farklı süreçlerden geçtiği bilinmektedir.

Özel eğitime gereksinimi olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitim özel eğitimdir. Özel eğitim gereken birey, çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireydir. Zihinsel yetersizliği olan bireylerin Destek Eğitim Programı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitime devam eden zihinsel yetersizliği olan bireylerin, verilen özel eğitim hizmetlerinden etkili ve en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Program zihinsel yetersizliği ( ağır, orta veya hafif düzeyde ) olan bireylerin gelişim alanlarında ait özellikler dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Programın Düzeyi

Program kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde eksiklikleri ya da sınırlılıkları olan, bu özellikleri 18 yaşından önceki gelişim döneminde ortaya çıkan ve özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyan zihinsel yetersizliği olan her yaştaki bireylerin özellikleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu program ile bireylerin;

Bağımsız yaşam becerileri kazanmaları,

Öz bakım ve günlük yaşam becerilerini kazanmaları,

Psikomotor becerilerini geliştirmeleri,

Dil konuşma ve becerilerini geliştirmeleri.

Sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirmeleri,

Sosyal ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmeleri,

Bilişsel hazırlık becerilerini geliştirmeleri beklenmektedir.

Programın Yapısı

Zihinsel yetersizliği olan bireylerin destek eğitim programı, bireylerin programın genel amaçlarına ulaşmalarına ulaşmalarını sağlayacak çeşitli modüllere yönelik kazanımlardan oluşmaktadır. Her bir modülde bireylerin ulaşması beklenen kazanımlar, modülün içeriği, modülle ilgili açıklamalar ve ölçme değerlendirme bölümleri yer almaktadır. Modüller bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama ve uygulamaya imkan sağlayacak şekilde, kendi içerisinde bütünlüğü olan ve birbirini işlevsel olarak tamamlayacak yapıda hazırlanmıştır. Modüllerde yer alan kazanımlar, bireye kazandırılacak bilgi, beceri ve tutumlardan oluşturulmaktadır. Modüller, öğretmen veya uygulayıcıya rehber olabilmesinin yanında eğitim kurumlarının uyguladığı eğitime de bir standart getirir ve ölçme değerlendirme sürecini de kolaylaştırır.

Modüller ve Süreleri

Öğrenmeye Destek : 250 Ders Saati

Dil, İletişim ve Oyun : 250 Ders Saati

Sosyal Beceriler : 300 Ders Saati

Okuma ve Yazma : 400 Ders Saati

Erken Matematik : 350 Ders Saati

Matematik : 300 Ders Saati

Birey ve Çevre : 150 Ders Saati

Öz Bakım Becerileri : 225 Ders Saati

Günlük Yaşam Becerileri : 150 Ders Saati

Toplumsal Yaşam Becerileri : 125 Ders Saati

 Toplam : 2500 Ders Saati