Öğrenme Güçlüğü

image

Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istenilen yönde değişim oluşturma sürecidir. Bireyin ihtiyaçlarını karşılamasında birincil etken, bireyin gereksinimi olan eğitimin sağlanabilmesidir. 

Her birey gibi özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin de kendilerine özgü özellikleri, ilgileri, yetenekleri, öğrenme ihtiyaçları ve hakları bulunmaktadır. Çağdaş eğitim anlayışı gereği, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin bu özellik ve ihtiyaç çeşitliliği dikkate alınarak bireyi merkeze alan eğitim modeliyle öğrenmelerini sürdürmeleri en doğal haklarıdır. 

Özel öğrenme güçlüğü olan bireyler, zekaları normal ya da normal üstü olmasına rağmen, dili yazılı ve sözlü anlama ve kullanabilme için gerekli olan bilgi alma süreçlerinin birinde veya birkaçında sorun yaşarlar. 

Özel öğrenme güçlüğünün; bireyin dinleme, konuşma, okuma, yazma, heceleme, dikkat yoğunlaştırma, matematik, akıl yürütme, motor ve organizasyon becerilerini olumsuz etkileyen yapısal bir sorun olması nedeniyle, bu güçlüğü olan bireyler örgün eğitim programlarında yaşıtlarına oranla düşük başarı göstermektedir. Bu durum bireyin eğitimini, mesleğini, sosyal ilişkilerini, günlük aktivitelerini ve benlik saygısını olumsuz yönde etkiler. Özel öğrenme güçlüğü nedeniyle yaşanan sorunlarla baş edebilmesi için özel eğitim ilke, yöntem ve tekniklerinin uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle özel öğrenme güçlüğü olan bireylerin gelişim özellikleri ve özür dereceleri dikkate alınarak bilgiyi işleme, analitik düşünme, okuma yazma ve matematikle ilgili temel becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanmak üzere destek eğitim programı hazırlanmıştır.

Programın Düzeyi

Program, zekası normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen okuma-yazma veya matematik becerilerde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı gösteren özel öğrenme güçlüğü olan her yaştaki bireyin genel özellikleri dikkate alınarak gelişimsel yaklaşımla hazırlanmıştır. Programın Genel Amaçları : Program ile bireylerin,

  • Öğrenmeye hazırlık becerilerini geliştirmeleri,
  • Okuma-yazmaya hazırlık ve okuma-yazma becerilerini geliştirmeleri,
  • Matematikle ilgili temel beceri ve kavramları günlük yaşamda kullanmaları,
  • Sorun çözme, akıl yürütme, kıyas yapabilme ve analitik düşünme becerilerini geliştirmeleri beklenmektedir.

Programın Yapısı

Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı, hedeflenen amaçlara ulaşmayı sağlayacak çeşitli modüller ve bu modüllere yönelik kazanımlardan oluşmaktadır. Her bir modülde bireylerin ulaşması beklenen kazanımlar, modülün içeriği, modülle ilgili açıklamalar ve ölçme değerlendirme bölümleri yer almaktadır. Modüller bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama ve uygulamaya imkan sağlayacak şekilde, kendi içerisinde bütünlüğü olan ve birbirini işlevsel olarak tamamlayacak yapıda hazırlanmıştır. Modüllerde yer alan kazanımlar, bireye kazandırılacak bilgi, beceri ve tutumlardan oluşturulmaktadır. Modüller, öğretmen veya uygulayıcıya rehber olabilmesinin yanında eğitim kurumlarının uyguladığı eğitime de bir standart getirir ve ölçme değerlendirme sürecini de kolaylaştırır.

Modüller ve Süreleri

Öğrenmeye Destek : 150 Ders Saati

Dil ve İletişim : 150 Ders Saati

Okuma-Yazma : 300 Ders Saati

Erken Matematik : 200 Ders Saati

Matematik : 200 Ders Saati

Sosyal Etkileşim: 100 Ders Saati

Toplam : 1100 Ders Saati