Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
image

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Bireylerin, var olan yeterliliklerinin en üst düzeyde geliştirilerek sosyal yaşama etkin katılımının artırılmasının temel yolu eğitimdir. 

Özel eğitime ihtiyacı olan tüm bireylerde olduğu gibi yaygın gelişimsel bozukluğu (YGB) olan bireylerde de eğitim ve ev ortamları uygun şekilde yapılandırıldığında, işlevsel eğitim programları geliştirildiğinde, öğretim süreci bireysellik esasına göre hazırlandığında, bağımsız yaşam becerilerinin edinilmesi ve toplumsal entegrasyon bağlamında önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. 

Yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylerin bağımsız yaşam becerilerini geliştirmeleri, davranış problemlerinin azaltılarak gereksinimleri olan beceriler kazanabilmeleri, uygun eğitim programlarıyla bütünleştirilmiş, uygun eğitim programlarıyla bütünleştirilmiş, yapılandırılmış ve zenginleştirilmiş öğretim ortamlarının erken yaştan itibaren sağlanmasıyla doğrudan ilişkilidir. 

Yaygın gelişimsel bozukluk gösteren bireylerin tanı aldıkları ilk andan itibaren destek eğitim programlarına alınarak gelişimlerinin desteklenmeleri gerekmektedir. Bireyin örgün eğitime dahil olduktan sonra da düzeyine / tanısına uygun destek eğitim programlarına katılması, gelişiminin en üst düzeyde desteklenmesini sağlayacaktır.

Yaygın gelişimsel bozukluklar (YGB) sosyalleşme ve iletişim gibi çoklu temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de içeren bir spektrum bozukluğudur. Bu grupta yer alan en çok bilinen yaygın gelişimsel bozukluk Otizmdir. Bu yelpazede yer alan diğer bozukluklar; Rett Sendromu, Çocukluğun Dezintegratif Bozukluğu, Asperger Sendromu ve Başka Türlü Adlandırılamayan Bozukluk ( Atipik Otizm ) ‘tur.

YGB’li bireylerin erken çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik dönemindeki iş ve mesleki eğitim programları da dahil olmak üzere yaşam boyu süren kaliteli ve nitelikli bir özel eğitim hizmeti almaları, bozukluğun türüne, derecesine, bireyin yaşına ve özelliklerine, ihtiyaçlarına göre işlevsel olarak planlanmış eğitim programlarının sayısının artırılması, çeşitlendirilmesi ile mümkün olabilmektedir. Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı, özel eğitim hizmetleri kapsamında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylerin eğitim ortamlarından verimli ve etkili biçimde yararlanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Programın Düzeyi

Program yaygın gelişimsel bozukluklar tanı grubu içerisinde yer alan her yaştaki bireyin gelişimsel özellikleri, eğitim ihtiyaçları ve öncelikleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu program ile bireylerin;

İşlevsel becerilerin kazandırılmasına ön koşul oluşturan temel eşleme ve taklit becerilerini geliştirmeleri,

Sosyal etkileşim başlatma ve sürdürme becerilerini geliştirmeleri,

Alıcı ve ifade edici dil becerilerini geliştirmeleri,

İletişim becerilerini geliştirmeleri,

Bağımsız çalışma ve işlevde bulunma ile organize olma becerilerini kazanmaları,

Öz bakım ve günlük yaşam becerilerini geliştirmeleri,,

Akademik becerilerini geliştirmeleri,

Toplumsal yaşama katılım ve sosyal uyum becerilerini geliştirmeleri beklenmektedir.

Programın Yapısı

Yaygın Gelişimsel Bozukluk Destek Eğitim Programı, hedeflenen amaçlara ulaşmayı sağlayacak çeşitli modüller ve bu modüllere yönelik kazanımlardan oluşmaktadır. Her bir modülde bireylerin ulaşması beklenen kazanımlar, modülün içeriği, modülle ilgili açıklamalar ve ölçme değerlendirme bölümleri yer almaktadır. Modüller bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama ve uygulamaya imkan sağlayacak şekilde, kendi içerisinde bütünlüğü olan ve birbirini işlevsel olarak tamamlayacak yapıda hazırlanmıştır. Modüllerde yer alan kazanımlar, bireye kazandırılacak bilgi, beceri ve tutumlardan oluşturulmaktadır. Modüller, öğretmen veya uygulayıcıya rehber olabilmesinin yanında eğitim kurumlarının uyguladığı eğitime de bir standart getirir ve ölçme değerlendirme sürecini de kolaylaştırır.

Modüller ve Süreleri

Öğrenmeye Destek : 750 Ders Saati

Dil, İletişim ve Oyun : 1100 Ders Saati

Sosyal Beceriler : 1300 Ders Saati

Okuma ve Yazma : 800 Ders Saati

Erken Matematik : 400 Ders Saati

Matematik : 450 Ders Saati

Birey ve Çevre : 270 Ders Saati

Öz Bakım Becerileri : 800 Ders Saati

Günlük Yaşam Becerileri : 600 Ders Saati

Toplumsal Yaşam Becerileri : 600 Ders Saati

Toplam : 7070 Ders Saati